top of page
Poza scriitoruluiLuisa Timofte

Teama de a vorbi în public



Când ai de susținut un discurs în fața publicului, e bine să cunoști acel public. Învață ce vor oamenii să știe și alcătuiește-ți discursul după nevoile lor. Nu îți memora prezentarea. E bine să te pregătești, să o stăpânești, astfel încât să debordezi de încredere în tine însuți. Totodată ajută să cunoști mai multe detalii despre subiectul prezentării. Ești mai încrezător atunci când ai mai multe informații.


Începe discursul în forță, pentru a capta atenția audienței de la început. Și fii atent să pregăteși un final puternic, deoarece vrei ca publicul să își aminească ce i-ai transmis; iar de multe ori să și acționeze în acest sens.

De fiecare dată când ai o prezentare, ai grijă să testezi dinainte aparatura și elementele vizuale din prezentare. Asigură-te că totul funcționează și ai imaginile în ordinea corespunzătoare.


Lasă deoparte perfecționismul! Îți vei câștiga publicul fiind tu însuți. Imaginează-ți că vorbești cu prietenii tăi, nu cu oameni care nu te cunosc. Așa că zâmbește și fii natural!

Încearcă să ajungi mai devreme, pentru a face cunoștință cu câțiva oameni din publicul tău. În timpul prezentării, menționează numele lor și menține contactul vizual cu ei.


Scapă de anxietatea care apare înainte să susții prezentarea prin câteva respirații profunde și ușoare mișcări pentru a-ți destinde mușchii.

Vizualizează o prezentare de succes! Și amintește-ți să te simți bine în timp ce susții acea prezentare. La urma urmei, e ceva ce dorești să împărtășești publicului!


Gestionarea situațiilor stresante


În viața tuturor este prezent stresul, la un nivel mai ridicat sau mai scăzut. Ce ar trebui să ne preocupe în mod deosebit e stresul care devine prea mare ca să ne mai putem descurca și care în timp poate conduce la afecțiuni psihologice și fizice.

Există câteva strategii prin care putem depăși atât situațiile stresante de la muncă( termene-limită, ore lungi de consum nervos, șeful care ne presează, etc), cât și situațiile stresante personale (gestionarea bună a relației cu partenerul, copii, treburile casei, etc).

  1. Autodisciplina

  2. Dragostea și grija față de sine

  3. Relaxarea

  4. Exerciții fizice

  5. Simțul umorului

  6. Căutarea ajutorului celorlalți

1.Autodisciplina: Fiecare avem propriul mod în care atenuăm tensiunea. Unii găsesc sprijin în rugăciune și meditație. Alții recurg la exerciții fizice, yoga, ciclism. Important este să reușim să eliberăm tensiunea acumulată, fără să îi afectăm pe ceilalți-adică să refulăm asupra lor.


2.Dragostea și grija față de sine: Cei cu o stare de sănătate bună sunt mai puțin predispuși la stres. Totodată, respectându-te pe tine, având grijă de aspectul tău și de felul în care arăți, contribuie la stima de sine și la modul în care te percep ceilalți.


3.Relaxarea: Datorită ritmului trepidant în care ne trăim viața, încet-încet am pierdut abilitatea de a ne relaxa și de a ne conecta cu noi înșine. Cea mai eficientă terapie este relaxarea, practicată consecvent. O plimbare scurtă; melodia preferată, visatul cu ochii deschiși( să ne imaginăm următoarea vacanță), ne scapă de stres, ne ajută să ne detașăm și să găsim mai repede soluțiile optime la situațiile care ne frământă. Un alt mod de a domoli tensiunea este să schimbăm ritmul. Dacă presiunea devine prea mare în cazul activității curente, putem trece la alt proiect pentru o vreme.


4.Exercițiile fizice: Cea mai eficientă metodă de a elimina stresul și tensiunea sunt exercițiile fizice. Este o activitate în care tu deții controlul. Unde mai pui că te și reîncarcă fizic, spiritual și mental. "Mens sana in corpore sano", nu?


5.Simțul umorului: Găsește partea amuzantă sau ludicul în viața personală sau profesională. Pe lângă faptul că râsul e sănătos, te ajută să treci mai ușor peste situații stresante. Încearcă să te înconjori de oameni optimiști, sau să te detașezi de situațiile stresante prin râs(vezi clipuri funny online).


6.Căutarea ajutorului celorlalți: Lasă mândria și perfecționismul deoparte. Învață să ceri ajutorul celorlalți, sau să mai delegi din sarcinile pe care le ai de făcut. Atât personal, cât și profesional. Cunoaște-ți limitele pentru a ști cât de multe responsabilități poți duce. Altfel, vei descoperi că fiecare zi e foarte încărcată, iar tu vei fi supraîncărcat din punct de vedere al stresului și tensiunii acumulate. Găsește timp și pentru tine (doar două ore pe zi, pentru tine fac minuni!).

Comments


bottom of page